Az ételválasztás rögös útja
Amikor készülünk egy újabb szerdai főzésünkre, először megegyezünk Janival az országban. Mondjuk én mindig tartok tőle, látatlanban igent mondani egy országra, de eddig mindig sikerült találnom jellegéből adódóan gluténmentes ételt. Sőt! Így 7 hét után azt mondhatom, van egy nagyon erős konklúzióm: a világ minden táján lehet találni alapjaiban gluténmentes ételt, csak keresni kell.
Argentínáról először Diego Maradona, az ikonikus film az Evita, és természetesen a főszerepet játszó Madonna körüli botrány, valamint Ferenc pápa jutott eszembe. Na meg persze az, hogy a foci világbajnokságokon én általában az argentinoknak szoktam drukkolni. El kezdtem keresgélni, hogy milyen argentin ételt is készíthetnénk szerdán este, szem elött tartva családom kérését, hogy ne legyen benne túl sok szénhidrát. Anyukámat idézve: „Mióta fogyókúrázunk, egyre többet mutat a mérleg!” ☺ Aztán szembejött a chimichurri pác, amit Argentínában használnak mindenhez. Főleg steakekhez, de más grill húsokhoz, szendvicsekhez is és szerintem magában is nagyon finom. ☺
Szerda esti készülődés
A sok hetes akadozó kivitelezés után, amúgy lassan visszatérünk ahhoz a koncepcióhoz, amit én eredetileg kitaláltam. Tehát, hogy minden héten főzünk egy jót, leülünk, közösen megesszük, aztán írok belőle egy élménybeszámoló jellegű blogbejegyzést, és jöhet a következő ország.
Szokták mondani, hogy sokat akar a szarka, de nem bírja a farka… Hát kérem, mi pont így jártunk. DE! Azt is mondják, hogy bölcs ember az, aki felismeri saját korlátait. Hát mi felismertük, és úgy döntöttünk, hogy készítünk egy jó kis videót abból, ahogy főztünk. Aztán a fináléra, ami jövő héten lesz, már lehet, hogy a videó is elmarad, és marad csak magunknak az élmény, nektek pedig az élménybeszámoló.
Chimichurri kéregben sült csirkemell, citrusos vinagrette öntettel és pirított fenyőmaggal
Ezzel le is lőttem a poént. ☺ A recept természetesen most is a bejegyzés végén megtalálható lesz. Ám most leírnám kicsit részletesebben, hogy hogyan is készült e heti ételünk. Készítettünk egy chimichurri pácot. A neve vicces, de ha nem olvastam volna utána, nem tudnám, hogy mit is jelent. Hát az van, hogy ez a nagyon zöld pác maga a csoda. Rengeteg frissen vágott petrezselyem, vöröshagyma, fokhagyma, koriander (ha friss, még jobb), só, bors, olivaolaj és vörösborecet. Ennyi kell a csodához.
Nagyon zöld lett, nagyon illatos és már önmagában is nagyon finom. Az ebben pácolódott csirkemell pedig megsütve, maga volt a tökéletesség. Amikor ilyen finom dolgokat készítünk, mindig felteszem a kérdést magamnak, hogy miért nem csináltam én még ilyet? ☺ „Hát hol voltál eddig chimichurri?”.
Hétről-hétre olyan finom dolgokat főzünk, hogy az általam elkészíthető ételek tárháza kategóriákkal szélesedett.
A szerdai főzésünkről készített videónkat itt találjátok:
A finálé
Képzeljétek még sosem jártam Spanyolországban. Persze tudom, sokan vannak ezzel így, de nekem valahogy az elmúlt 37 évben mindig fontosabb volt, hogy utazhassak, mint mondjuk, vegyek egy nagy és a legújabb technológiájú tv-t, vagy egy drága táskát. Emlékeszem az első munkahelyemen az első évvégi jutalmamat egy az egyben elutaztam. És mindig volt egy újabb úticél, amire éppen gyűjtöttem.
Ah, de régen is volt ez már. Na de a lényeg, hogy Spanyolországban még nem jártam. Nem, még Barcelonában sem. Pedig, de szeretnék egyszer oda eljutni! Előhúzva az optimizmusomat: Egyszer el fogok jutni oda is. ☺
Gasztro kalandozásunk utolsó állomása, így nem is lehetne más, mint Spanyolország. Az egyik klasszikus spanyol ételt, a paellat fogjuk elkészíteni tengeri herkentyűkkel. Bevallom, én annyira nem szeretem a tengeri dolgokat (bár nagy halevő vagyok, horgász családban nőttem fel), most mégis úgy gondolom, hogy bármi lehet. Még a végén az is lehet, hogy nagyon megszeretem a Paela Marinare-t.
Aztán beindítjuk a truck-ot…
Spanyolországi kalandozásunk után úgy döntöttünk felébredünk téli (rém)álmunkból, és márciusban ismét útra kelünk. Nem tudjuk mi lesz még, hisz nem látunk a jövőbe, de hivatalosan írva, a mindenkori korlátozásokat betartva megkezdjük idei körutunkat.
Márciusban indul a Tour the Truck 2021 körutunk, melynek első állomása, ahogy ígértük Veszprém lesz. Aztán folytatása következik….
Végezetül következzenek az ígért receptek:
Chimichurri kéregben sült csirkemell
Hozzávalók:
- 200 g friss petrezselyem (de minél több, annál finomabb lesz)
- 1 kis fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál friss koriander (ha nincs, jó a szárított is)
- 3 evőkanál vörösborecet
- 2 dl olivaolaj
- só, bors
- 500 g csirkemell
A petrezselymet durvára aprítjuk, nem kell nagyon apróra vágni. A hagymát apró kockára vágjuk, a fokhagymát összenyomjuk és a koriandert is felaprítjuk. A hozzávalókat alaposan összekeverjük, és a szeletekre vágott csirkemellet beleforgatjuk. Minimum 25 percet hagyjuk állni a pácban a csirkét, de ha egy nappal a sütés előtt be tudjuk pácolni, úgy még finomabb lesz. Aztán egy serpenyőben olajat melegítünk, és a chimichurri pácos csirkemell szeleteket aranybarnára sütjük. Nem baj, ha marad a pácból a húson. Sőt!
Forrás: https://hu.hiloved.com/chimichurri-csirkemell/
Citrusos vinagrette öntet
Hozzávalók
- 2 dl olivalolaj
- 1 dl fehérborecet
- 2-3 evőkanál mustár
- 2 evőkanál méz
- 1 lime leve
- só, bors
A hozzávalókat jól összekeverjük, és kicsit félretéve hagyjuk állni, amíg a salátát elkészítjük. Mi most friss salátát, kígyóuborkát, és paradicsomot vágtunk fel. A saláta tetejére fenyőmagot pirítottunk.
Forrás: https://cookpad.com/hu/receptek/1926901-egyszeru-vinaigrette-ontet